Assalamualaikum warahmatullohi Wabarakatuh

Marquee

Dengan Nama ALLAH Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasih :)

21 tahun kdg2 angin molek , kdg2 dop berangan itu rutin harian online suke politik suke multimedia n programming , tp tk prnah faham ape yg lect ajar susah jatuh cinta , susah melafazkan , susah melupakan swimming

Manusia berusaha mendapatkan apa yang mereka inginkan , tanpa pengetahuan manusia , Manusia sudahpun dapat apa yang mereka perlukan , Ya Allah , Terima kasih

aku anak Pahang !

A
Ampuh – tenggelam/melepasi sesuatu tahap ketinggian
Auk,awok,aok - awak/kamu
Ame - kalau
Atan/Tan - gelaran untuk anak lelaki yang paling tua
Abu - pemberian hadiah kepada seseorg berupa binatang ternakan atau nak pokok buah-buahan
Ace - cuba
Anggur - pengalihan anak benih dari tapak semaian ke tempat penanaman kekal
Ambung - bakul diperbuat dari rotan yang disandang di belakang badan pemakainya
Aok - kamu/awak

B
Babir – Degil
Bahan - Pukul.
Berlengging - Tak Pakai Baju, Pakai Seluar Jer
Berlemin - Berminyak
Biroh - Gatal
Buas - Lasak
Buboh - mengisi/meletak
Berambi - Berhati-Hati/Berwaspada
Borok - bersembang-sembang
Beraluih/Beralus - Perangai Yang Sopan Santun/Berbudi Bahasa
Bela – Baiki
Botok-botak
Bendeh,mendeh,bende - benda apa
Belah - bahagian/tempat asal
Bakpe - mengapa
Buat dek' - buat tak tahu aje
Berempong - tersadung (selalu dipakai untuk lembu/kerbau yang kaki terikat pada tali)
Belewok/ bewok - biawak
Boboih - bekas berisi barang bocor
Boko - talam
Bolin - tidak berpakaian
Boh - Abah
Bek - emak (sesetengah tempat di pahang tengah)
Bulo’ – penglihatan hampir-hampir nak buta
Bobok - menipu.

C
Ce - Awalan Pada Beberapa Perbuatan
Cemuih - Bosan
Chike - Mual/Muntah/ Perut Memulas
Cokeng - Tegak
Cakner - Ambil Peduli/Kisah
Cerang - mata masuk abuk
Cope - tepi
Chengin - budak bila diusik mudah menangis
Celor - keadaan cuaca tidak baik dengan hujan beserta ribut dan petir sabung menyabung
Cebek - jinjing
Ciput - cabut lari kerana takut atau dikejar sesuatu
Cembong - gelaran kepada ...
Cak Bang/Cik Abang - isteri kepada abang yang tua
Celapus - celupar
Cokoh - tercegat berdiri

D
Dan - Sempat
Doh - Sudah
Deme - Awak(Biasanya Utk Ramai)
Dedor - Suam-Suam Kuku
Deras – cepat/laju
Dedeh – hiris/potong
Debab - gelaran bagi budak lelaki yang badan besar

E
Endi/mengendi - mengada-ngada
Entoh – entah
Encik - ayah (sesetengah tempat di pahang tengah)
Embong/Mbong - adik beradik yang paling tua (seerti dengan 'Long')
Engsot – beralih sedikit tempat duduk
Embuh - mahu/hendak

G
Godei - mengacau-ngacau Air/Dodol
Gebor - Selimut
Gonyoh - Sental Kuat-kuat
Gamoknye - agaknya
Gasok - suka hati awaklah/ikut awaklah
Gonggot - Rambut Yang Digunting Tak Sekata
Gobok - rak/almari
Gebala - ambil tahu/menyibuk
Gembur - banyak/tebal (merujuk kpd duit)
Guai - berayun
Ghempoh - membaling kayu atau sesuatu ke arah kaki/betis bagi tujuan menjatuhkan / menumbangkan orang / binatang
Genyus/Tergenyus - terperanjat
Gembut/tergembut-gembut – suatu pergerakan berlaku di bawah sesuatu yang terselindung seperti dibawah daun, semak atau selimut

H
Hele' - tarik (guna tangan)
Hogoh - menggegar sesuatu dengan kuat
Hugon - hantuk kepala ke dinding
Hurong – dikelilingi/dihinggapi secara banyak oleh serangga (biasanye semut/lalat)
Hokme/aukme - kalian
Hampuras - perkataan marah dan celaan yang membawa maksud "tak guna"

I
Incit - halau keluar rumah
Iblis Koreng - perkataan marah dan celaan yang membawa maksud "perangai jahat yang teramat sangat"

J
Jabir - beg plastik
Jobing - rambut kanak-kanak lelaki yang telah panjang dan tidak terurus.
Jelobe - koyak rabak
Jebek - gaya memek muka
Jaras - sedang meningkat remaja/muda
Jas - menitik
Joho – bersepah-sepah

K
Koi/kath/Kahs/kawas/kawan - Saya
Keh/koing/kame - Saya
Komeh/(mengkin)/(ayeh) - Saya
Kome - Kami
Kohut - letih/sengal /tak larat
Karang - Nanti/Sebentar Lagi
Ketnyer - Lebih Kurang/Walaubagaimana.
Kenit - Kecil
Komeng - buah kelapa yang tiada isi (Kosong)
Kerang - buruk dalam keadaan keras
Keryin - tersengih
Kenai – kenal
Kebiaran - liar
Kelompeng - bekas isi barang dari mengkuang
Kelewok - terkoyak
Kulu/kilir - ke hulu/ ke hilir (menunjukkan arah berpandukan sungai).
Kancah - kuali besar (ada telinga tapi bersaiz kecil dari kawah)
Kemamor – pandangan kabur
Kayau – pening-pening
Kayching – cacat sebelah penglihatan

L
Lejut - basah
Lecoh - becak/ada lopak air/ada air bertakung
Layau – terhuyung-hayang
Lehit – melekit
Lempor – membaling
Lesir - baling/lontar
Lokoih - comot
Londang - tasik kecil di kawasan lembah
Layur - memanaskan sedikit menggunakan api
Lece - tilam
Lepa - tercuai
Lanpan - dulang
Linuk - leka
Lat - selang/senggang beberapa
Lempap - perapan lauk bersama rempah ratus di dalam periuk
Lempang - tampar
Lewat amat - melampaui atau melebihi had/boleh sangat

M
Moh - Jom
Mok - Mak/Ibu
Meleweh - cakap nok tak nok
Mereloh - Tidor
Melantong - Busuk Sangat
Merebang/Mengerebang - Rambut Tak Terurus
Merening -Benda Yang membulat besor
Menginding - datang dekat secara diam-diam
Merepih - mencantas/mencangkul rumput
Mengopeh - Suka Pegang Sana..Pegang Sini..Tangan Tak Duduk Diam
Melukah - Kain Yang Dipakai Terbuka (terkangkang)
Motong - Menoreh Getah
Mencelabak - Benda Jatuh Dalam Jumlah Yang Banyak/Berat
Mengkane - Telekung Sembahyang
Menanggah/penganggah - bergotong royong semasa kenduri
Membego - digunakan kepada budok kecik yang mengamuk dan buat perangai
Molo - balang
Mutan - rambutan
Meknye – kenapa
Maymay - orang yang suka menangis (chengin)
Mentik - menunjukkan keadaan tubuh seseorang yang seakan buncit atau berisi
Mokyoh - karenah/ragam
Mok De - ibu tiri
Meh-meh – rupa hamper sama
Maynoh - menukar haluan perjalanan
Mumbu - mengisi sesuatu tinggi membukit melampaui bekasnya.
Merelang - menjegilkan mata dengan keadaan marah
Memerun – membakar sampah sarap / kayun kayan selepas ditebang semasa penanaman semula

N
Nyuluh - Operasi buru binatang pada malam hari
Ngilir - Menghala Kehilir Sungai.(Dengan Bot/Perahu) Secara Perlahan.
Nok - nak/hendak
Ngeropeh - kerja tak tetap
Ngelat-tipu
Neremih - pengotor
Ngempor - tak seimbang
Nine - gelaran untuk anak perempuan yang paling tua
Nangun - sejenis khinzir yang banyak anak
Ngelempai - sesuatu yang melayang-layang ditiup angin tetapi tidak terputus dari pegangan.
Ngelewor – huyung-hayang
Ngelayor – berkeliaran
Nyongkit – mengada-ngada
Ngepong - menggigit makanan seperti daging seakan-akan menggonggong
Ngonceh – berjalan kesesuatu arah
Ngugas – berjalan cepat untuk selesaikan sesuatu tugas/tujuan
Nyor gula - kerisik
Nyeluak - muak

O
Omeh – Suka Membebel

P
Pedooh - Tipu
Pundung - Rumah Kecik Yang Dibuat Untuk Berehat
Pepalih - ..Ishh. ..Teruknye
Podot - Sumbat
Po/Pa - beg duit (purse/wallet)
Peleseran - merayau
Perentan - musim
Pejur - tengkujuh
Penganan - kuih
Para - satu bahagian di kawasan bumbung rumah yang digunakan untuk meletakkan barang-barang
Pogheng - comot
Parap - tumbukan dengan bawah tangan
Pohor – tempat melekatkan bunga telor atau sireh junjung
Pantak – ketuk
Panggil - majlis kenduri kahwin
Pinggan Ayan - pinggan diperbuat daripada besi
Parang Putting - parang yg tumpul, berkarat dan tidak ada hulu pemegang

R
Rodong/Ghodong - kawan-kawan
Rhebas - Hujan Dah Mula Turun Renyai-renyai
Ralit - Kusyuk/memberi tumpuan terlalu sangat
Re'e - letih/penat/lenguh
Rege - harga
Reloh - hari semakin malam
Renjeng - kurus tinggi
Raymoh - sepahan makanan di atas lantai
Randuk - meredah/megharungi rintangan spt air atau semak samun
Rasa Siau-Siau - rasa seperti nak demam
Rentek - juga
Rembat - khemah tempat makan tetamu semasa kenduri kahwin

S
Sesemut - Kaki Kebas
Sangei - Tudung Saji
Se'eh - Kenyang Yang Teramat Sangat
Senaklo/Sokmo - Selalu
Senoho - Sana
Soom-suam
Sompek - sumbing
Sepat - proses membuang kulit binatang yang telah disembelih.
Sigal - tangga buluh
Sengkul – tangan belok dan tak lurus
Seruh - proses penghadaman makanan
Siyo' - mangkuk tingkat
Sabak - khemah memasak semasa kenduri kahwin
Sempudai - kerja yang tidak kemas dan tersusun atau cincai

T
Tatin - mengangkat / mengutip
Tawor lebe - Air tawar sangat
Tohor - Cetek
Tekih/tekis - nyaris / tepi sesangat
Tala-paling / menunjukan
Tajur - kaedah memancing dengan meletakkan umpan hidup, batang pancing ditinggalkan dengan dipacak di tepi tebing dan pancing akan diangkat untuk beberapa masa yang lama.
Takar - tempayan diperbuat dari tanah liat
Tengke - selang/senggang beberapa
Tumpil - menolak ke bawah dari tempat yg tinggi
Tupai chor - sejenis tupai tanah (bersaiz kecil)
Tinjit - berjalan/berdiri di atas anak jari kaki sementara tumit diangkat ke atas
Tak Aci - tak adil/padan
Telohkan lagi – lebih lagi pula/berganda ukurannya
Tengkuh - ketukan secara perlahan dengan tangan
Tok Empat - ketua kampung
Tak Ketahuan Angkuh - tingkah laku yang tidak baik
Terpukang - jatuh ke belakang
Tulah - ditimpa darjat

U
Unduk - sorok
Ubang - kulit batang getah yang tertanggal selepas torehan. Sesetengah orang mencampurkannya dengan susu getah di dalam cawan tadahan.
Ubi Kembili - sejenis ubi seperti keledek tetapi mempunyai lendir dan melekit.

W
Wok - gelaran kepada anak yang tua atau yang bongsu sama ada lelaki atau perempuan
Wan/Wek - nenek (sesetengah tempat di Pahang Tengah)
Waris-warah - saudara mara

Z
Zaman Tori - zaman dahulukala.

20 cara buat roomate anda gila

20 cara untuk jadikan roommate anda gila

Bengang dengan roommate? Tak tahu apa nak buat? GEt ready for the payback time...

1. Setiap hari Jumaat, pack segala barang anda dan bagitau kat roommate anda nak balik kampung. Selepas sejam, balik ke bilik & terangkan bhw takde org kat rumah. Unpack segala brg anda & pegi tidor.

2. Setiap kali roommate anda balik, jerit sekuat hati" horee...kau dah balik". Lepas tu menari dlm 5 minit. Lepas tu, tenung jam lama2 dan tanya dia "Sepatutnya kau dah blah dah skrg"

3. Buat2 terjaga pd tengah malam, jerit kuat2 " Tolong, kat mana aku berada ni?" dan lari keliling bilik tu. Kalau bilik kecil, cukuplah sekadar melompat 2-3 kali. Kemudian, sambung tidor. Esoknya, kalo dia tanya, pura2 tak tahu apa yg dia cakap.

4. Ambil marker, buat bulatan kecil kat lengan anda. Besarkan bulatan tu setiap hari sambil berkata "Dah merebak... dah merebak!"

5. Beli pepokok bonsai. Bercakap & tidor dengan pokok tu setiap hari. Selepas seminggu, bertengkar dgn pokok tu dan cakap "Aku tak boleh hidup sebilik dengan kau lagi" sambil keluar & menghempaskan pintu bilik dgn kuat...Buang pokok tu tapi biarkan pasu kat situ.

6. Beli pisau banyak-banyak. Tajamkan setiap malam sambil merenung roommate anda sambil berkata "Tak lama lagi...tak lama lagi..."

7. Duduk didepan papan chess dua-tiga jam tanpa buat apa2 atau cakap apa2. Lepas tu bangun secara tiba2 sambil berkata, "Siot betul, kalah lagi"

8. Setiap kali roommate balik, tutup lampu dan tidor. lepas dia keluar, bangun dan menjerit dgn kuat "Horee...!". bukak lampu semula.

9. Pakai topi kertas. Bila dia balik, cakap "Selamat Datang ke McDonald. Boleh saya ambil pesanan anda..." Lepas tu buat muka bodoh, sambil berkata "Eh, kau rupanya..."

10. Kata kat roommate "Ada pesanan penting untuk kau". Lepas tu buat2 pengsan. Lepas 2-3 jam, bangun dan cakap yagn anda dah lupa pesanan tu. Kemudian, cakap "Eh...aku dah ingat". Lepas tu pengsan balik.

11. Bila roommate anda balik, berpura2 tengah telefon. Caci maki dan menjerit dengan kuat kat telefon tu. Lepas tu letak telefon dan cakap kat roommate bhw yg telefon tadi adalah mak dia. Cakap mak dia akan telefon balik.

12. Kalau roommate suka gosok gigi kat sinki, perhatikan sampai habis. Lepas dia habis, cakap dengan dia bhw anda kena ajar dia cara mengosok gigi dengan betul.

13. Edarkan risalah ke kawasan kedai/rumah kedai berdekatan rumah/kampus. Dalam risalah tu, nyatakan bahawa roommate anda hilang. Letak sekali gambar dia dlm risalah tu. Tawarkan hadiah kepada sesiapa yg menjumpai roommate anda.

14. Bila roommate anda tutup lampu pd sebelah malam, nyanyi lagu opera sekuat hati. Bila dia buka balik lampu, buat2 muka bodoh dan confused.

15. Duduk & renung roommate dlm 2-3 jam. Kalau boleh, bawa member2 sekali sambil makan kacang & popcorn. Buat macam tengah tengok wayang.

16. Masa roommate tiada, ambil deodoran dan sapukan pada seluruh dinding bilik. Bila dia balik, puji bahawa bilik berbau wangi. Lakukan selalu sampai deodoran tu habis.

17. Kalau roommate ada binatang peliharaan, spt kucing, offer utk beri makan kpd binatang tsbt. Cepat2 keluarkan botol gam atau minyak rambut sebelum dia beri persetujuan kpd kau.

18. Pegang & gosok-gosok rambut roommate anda sambil berkata "Rambut kau hitam, lurus dan berkilat la...Macam teknik rebonding...". Sekali-sekala buat masa dia tengah tidur.

19. Mase roommate tido, bungkus dia macam kafan mayat (siap ikat), pastu panggil member dlm 10 bace yasin ramai2.
bile rumet jage pakat2 buat x nmpk ape2.

20. Sebelum roommate balik dari kelas, bungkus diri sendiri macam kafan (siap ikat jugak) pastu baring senyap-senyap atas katil dia. Mesti dia terkujat sampai pengsan bila masuk bilik tengok2 ada mayat.






















haa , seperti pagi pagi biasa aku , mak aku akan masuk bilik tuk kejutkan aku , weyh windu zaman ni , HAHA .. hari ni mak aku masuk bilik tuk ajak aku makan ikan patin lagi , ! again ! <3 wow tengs maa ! aku bangun terus capai hp yang sedie ade disebelah kanan ku , dan aku terus on kan hp yang aku mmg off sejak semalam , opocot mak kao ! bnyak giler text aku dapattt , campur text member kat kuantan yang marah aku x bg taw aku daa balek , heheheh sory sorry sengaje sengaje , bukan x nk bgtaw , tp im needdd resttt ! im so soorrryyy , yeahh :) tapi yang paling lawak , semalam ! mase family berkumpul ramai2 , aku x join ttp duk dlm bilik layan mp3 , last2 mak aku panggil suh kuar , bile aku kuar , kakak2 aku sume terkerkejut tgok muke aku , yang berjerawat terok sgt ! HAHA sampai suh bawak ku gi hospital ! HELLO ! jerawat je kot , no need hospital larh ! ape laaa , HAHAHAHAHAHAHAHAAHAAA , bengong ! OMG ! lewatt sudaaaaaaaaaaa

home sweet home

OMG ! i  cant belepppppppp datttttttttttt ! now 30 july !!! yeahhh !!! bermakne aku dah tamat Latihan Khidmat Negara siri 8 Kumpulan 2 , hebatt tak aku ? walaw bnyak giler dugaan cubaan aku tempuh , alhamdulilahh , aku berjaye yeahhh ! HAHAHA .. ok .. gile lame giler aku tak berbloggerr , woahh sumpaa winduu doe , HAHA , sebab lame aku tak berblogger aku lupe pass n email aku , so terpkse veritication dlu , erghh like usual , aku mmg pelupe , macam gampet ! cerite bermule aku yg berie rie nak naek bus trpkase tukar plan sbb brg yg terlalu bnyak , OMG , ta sanggup aku nk bwak bnyak2 ... then aku call my bestie *mom* suruh ambek , engatkan nk balek awal , mmg lah my mom ambil awal tp nk kne lepak dgn my anty dlu , datin nisah tu , erghh .. so aku pom lepak lah dlu kat cafe indera pahlawan tu , with my anty , datin nisah , uncle nazri n tuan komanden , setelah penat lepak , bru ak sedar , aku pelatih terakhir yg balik ! ergh , ok fine .. so aku ajak mak aku gi termeloh untuk makan my favv , walawpom aku x mkn ikan , tp ikan patin mmg wajib ! my favv sejak dr kecik lagi , yummy ! dalam 2 ekor jugak aku habeskan sorang , im fat , when im nearrr with my mom ! HAHAHAHAH , lepas tu , aku pom berjalan berdue dgn my mom , wow mmg windu gileww larhh , selalunye dlm kete mmg wajib pasang radio or my mom dgr MP3 , tp tibe2 my mom mintak kat aku untuk x yah pasang ape2 , dea ajak aku borak2 .. so smbil dea drive aku citer about plkn , then dea citer about her .. sambil gelak2 .. sambil gado2 , HAHA .. miss her damn much ! bile sampai rumah , aku tgok kete mercedess benz bapak aku dah terpacak depan umah , aku lompat dlm kete , heppy giler dpt taw bapak ak ade kat umah , upe2 nye mak aku ckp , bapak aku xde , dea bawak kete spear dea yg laen pergi menembak dlm utan , hurghhhhhhhhhhhhhh ! so aku tros masuk bilek , seperti biasew , bilek aku pom dh kemas tp x berape kemas sbb mak aku taw , aku tak suke sesuatu yg kemas , so sepah2 lah sikit .. aku on kan aircond n on tv , nk tgok citer2 kat astro first , tp sume ta best ! huh .. so aku ttp tv n on kan laptop .. on fb , wow bnyaknye org add ! hhehehhe .. tgh2 syok layan fb , tbe2 terdengar sore memanggil , WISHHHHHH WISHHHHHHHHHHHHHH , OMG ! bapak aku sudah balekk !! aku tros kuar bilek , n sambut dea balek , heheh , aku masuk bilek dea n baring kat tgh2 antare aku dea dgn my mom , weyh lame giler x lepak 3 org atas katel , aku citer mcm2 about plkn , mak n bapak aku just gelak2 n maen geletek2 aku , HAHA , aku janji nan bapak aku yg bilek aku akan sentiasew cantekk , woahhhhhh <3 then tros aku berlari msuk bilek aku , dgr mp3 , on laptop tros blogger ! so now , im so sleepyy , huarghhhhhhhhhhhhhhhh , wanna sleeeeeeeeeepppp .. ! byewwww !

PLKN !

HAHA , ary ni aku dapat MC seminggu ! semuanye gare2 aku degil sangat nak ekot cikgu pergi menembak , padahal aku ade tag merah mengatekan aku ni sakit .. so 2 ary lpas aku gi menembak .. aku dapat hp , aku call member aku n aku perasan telinge aku daa ta boley mendengar sebelah kiri .. esok tu terus aku gi medic dan medic terus bawaka ku gi jumpe doktor kat klinik jengka .. mule2 aku engat keadaan semakin oke , rupenye tak ! aku ken pergi HoSHAS dan jumpe pakar kat sane , erghh ! esok tu aku temujanji pakar kul 9 , tapi sbb malam tu aku kene duty aku pom bangun lewat then , aku gi medic pukul 8:30 am .. ape lagi kene bebel dulu baru masuk kete , sampai kat HoSHAS , aku kene tunggu sampai kul 12 pm tawu tak ! erghh bile daa jumpe pakar tu dea cakap aku mungkin teruk .. saraf aku da ta ley berfungsi , dan aku kene tahan di wad kenanga 10 tingkat 7 ! lpas je aku masuk wad , akak medic tu terus blah tinggalkan aku , sumbat giler doe ! aku nak call mak aku , aku cube trun bwah dengan pakai baju hospital , org tros lah mark aku pesakit kat situ ! pergh kene tahan tros dengan nurse ! memang sumbatt sgt2 .. dah la aku dah masuk wad bedah ! suke sukiii je nak bedah aku , last2 nurse tu bagi aku pinjam telefon kat situ , aku ape lagi terus call mak aku , bapak aku tgh meeting kat KL mak aku kat Kuantan berlari turun Termeloh demi aku , HAHA , bergaduh kejap dengan doktor ! suke suki je na operate aku ! naseb baek lah ade aku ade private doktor kat kuantan , tros la call doktor aku , n doktor aku cakap , no3 .. aku tak boley di operate lagi ! fuhh selamat ! then tros aku cume dapat MC seminggu , OMG ! so sumbat ! @&!#*(!#)&)!&)&!()$^#(!&!)(@ !!!!!

Runaway , aku menanti kamu everday ,

packing barang !

hari ni aku nak bebel pasal barang barang erghhhhhhhhh T__________T ! Last2 minute bawu lah nk cri ni lah tu lah pening taw x ! bla bla bla , ni pasal bilik pulak , seperti yng korang taw , bapak aku ni memang dr dlu , jenih PEMBERSIH ! aku plak jenis suke sntai2 .. jenis bapaka ku ni , blik nak kene kemasssss , pakaian kene mantappp , klo gi shopping nan bapak aku , klo boley , dea nak baju tu harge rm100 ke atas , klo x rm100 keatas dea tak bagi ambek , sbb bg dea .. baju yang mahal ni kualiti tinggi , aku bosangg sungguh klo dea ajak shopping , bagi aku plak , baju rm10 pom aku layan , janji boley tutup badan ! cume aku x layan sgt baju2 kat pasar mlm , hehehe .. tu kisah laen ni kisah yang aku bengang gilew ! bapak aku ckp , bilik abang aku lagi kemas dan bersih berbanding bilik anak dare cam aku ! tu yang aku bengang sangat , padahal aku tgh packing barang td kan , tu nmpak serabot sgt bilik aku !bapak aku laa bebel bebel bebel , bla bla bla ! last2 , aku dengar mp3 ,. aku buat bodoew ! waaaaaaaaa sakit aty sangat2 , bapak aku memang jarang ade kat kuantan , tp bile dea balek kuantan , semuaaaaaaaa kene bersih ! so aku buat keputusan untuk bolokkkkkkk je baju aku dlm beg ! tak lipat pom , HAHA...  skaliiiiiiiii ! bapak aku checkk , adeii , terpakse lah , aku keluarkan barang2 aku balek n lipat balek smule , waaaaaaaa T_______T .. ! cedey sgt sgt waaaaaaaa T__T ..
_________________________________________________________________________
12 : 16 AM 16 may 2011

Hari ni , aku menanges lagi , aku tak tahu , ape yang maen dlm fikiran aku ni , sedey sgt2 .. mcm2 berlaku , T__T .. mungkin sebab aku nak tinggal mak aku lah , ye lah aku mane lah pernah pisah nan mak aku lame2 .. dan mungkin hajat aku tak tercpai , hajat nk trus terang kat Ali ! erghh ! aku sendiri tak tahu knp ak menanges , aku mmg nak lupekan dea ! tapi aku x boley , aku tak kuat ........ takpe takpe , aku cube lagi .. mungkin jugak dah setahun aku clash dengan X , hari ni lah tepat stahun hidup aku seorang ! tapi aku bahagia ! dengan kehadiran ali ! HAHAHHA , wlaw hidup dlm mimpi , sumpah aku bahagia sgt2 ! weeeee esok aku akan hidup sorang2 .. aku x leyh daa naa manje2 nan mak aku , tak boley daa nak pergi mam mcd lagi ! kene tinggal sume tu , aku akan slimm , tadew daa tembam2 , jujur anoe , sebernanye kao hepi ke x pergi plkn ? oke aku jujur  
happy sebabbbbbbbb
  • aku akan belajar hidup berdikari ! cuci baju sndri , lipat baju sndiri , n semuanyew sendiri ! ta boley manjew2 daa
  • dapat kawan baru kowtttttttttt ? ahh layan je lahh ! HAHA , 
  • ehem ehem , dengar citer makan sane mewah ! A Y A M ! YUMMY !
  • tengok aku berjaye tak , berdikari hak3
  • pakwe hensem ? no no no , tak layan !
               tak happy sebabbbbbb
  • ergh cuci bju sndri , gosok bju waaaaa ! 
  • ta boley da gi mam mcd ! 
  • ta boley stiap mlm gi kuar makan ! waaaaaaaaa
  • makan mewah pom klo bkn mak yg msk tak gune gak kan !
  • tak leyh daa online fesbuk !
  • ta leyh gi lpak2 daa !
  • benci benci benci sgt sgt sgt
  • banyak lagi smpaii tak terkata !


___________________________________________________________________________________________
6 : 22 AM 16 MEI 2011
Hari ni aku bangun awal sket , dlm kul 5 gitu , ye lah , malam tadi aku tydo nan mak n bapak aku , wee tydo tgh2 .. aku memang anak manje ann ann ann , so kne lah bgun awal , klo ak tydo bilik , aku , sorry la nak bgun awal ! hahahah , citer dea bermule bile aku , dah siap packing brg , bapak aku engatkan aku , "wishh bantal busuk daa bawak " OMG ! bende terpenting dalam hidup aku, mcm mnew aku bley lupew ! aku yg dh siap packing brg , trus bgun dan tgok , beg aku tu x muat sgt untuk letak bantal busuk aku , so aku buat keputusan untuk tukar beg laen , abes sume yg dh lipat2 aku bawak kuar , demi bntal aku ... erhh ta muat gak , aku tukar lagi beg yg besar skett .. tak muat jugak , last2 aku geram ,a ku gi panjat almari stor , aku ambik bapak beg ! haa bru muat , puas aty aku , skang beg aku besar gilew ! ahh mampuihh la , janji bantal aku terbawak ! eyh eyh , boley ta aku nak menanges jap ! ok silekan menanges , oke aku menanges , weyh , mule skang , aku tak leyh agi jadi anak manje ! aku kene berdikari , waa hari ni bermule kisah aku , hidup seorang perantauu , waahh sumpah sedey , dah la perasaan aku pom xluahkan agi ! takpew lah biar je lah dea tergantung ! <3

SAHABAT 
pergilah sahabat ku , terbang lah kamu dengan haluanmu masing masing , semoga kamu berjaya didunia dan akhirat , aku akan sentiasa berdoa untuk kesejahteraan kamu wahai sahabat , jangan memikirkan tentang perpisahan ini demi masa depanmu , ingatlah sahabatku , kenangan kita masih disini menemani kita :) ♥
 
semua tentang kita
akan aku jadi satu kenangan yang sangat indah 
untuk disimpan untuk dikenang ,
sentiasa aku berdoa padaNya ... untuk ade kenangan kedua ..

kenangan kedua , kenangan sekali lagi bersama kalian ,
mencipta sebuah cerita ,
pastinya semua akan dihiasi dengan gelak tawa ,
pastinya tak berakhir dengan kesedihan

takkan pernah berakhir dengan kesedihan ,
cuma kematian yang akan jadi bab terakhir ,
masih terdengar suara kamu ketawa ,
anoe , eken , tyqa , shikin

anoe , eken , tyqa , shikin
empat nama ,
satu hati 
empat jasad ,
satu sahabat .. sampaii mati

to cik erna nabila !

HOIII ERNAA ! UDAHH UDAHH LAAA TUU SKODENG BLOG AKU ! HAHAHAH PANDAII KAOO EYH ,  DAH AHH SKODENG SUKE SUKIII KAO JE NAK COPY N PASTEE EYHH ! HAHAHAH PADAN MUKE KAO KENE SOUND NGAN AKU :p

ehh saye dah 18 tahunn la !

syukur Alhamdulilah , saya masih bernyawa pada masa ini ! hanya Allah SWT saje yang tahu , betape saye gembire bile sebab esok my birthday ! apee ?? kao kecik lagi ? HAHAH kesian kao , aku daa besar , ta caye tengok IC .. HAHHA , besttnye daa besar , da boley kawenn kot .. waaaa sangat best waaa saye akan tepat 18 tahun bile tepat 12 april 2011 jam 6:25 Petang .. ini adelah ucapan saye :

  • pertame , saye nak ucapkan jutaan terime kaseh pade kedue ibu bapa saya yang membesarkan sy sampai sy jadi sebesar besar manusia walawopm kecik , HHAHAHA
  • pada hari yang mulie ini .. saya akan mulakan azam baru saya .. nak tawu ape azam saya ? tanye saye HAHAH
  • saya sangat gembira saye sudah 18 tahun ! saye boleh masuk pawagam /. haa ? nak IC ? nahh aku campak kat muke kao !
  • eeee saye dah tue !
  • HAPPY BIRTHDAY ANOE !

MY PV3


 


aikk ? ape ni  ???? haa ni lah http://mypv3.com/ dy ni mcm fesbuk laa jgak , tp untuk malaysia boleyy jeyh ! hahahha jum ahh register then , bestt doee ...sape2 je ley register , tak kire umur bape , baby ke , remaje ke , makcik2 pakcik2 ke , laki orang ke bini orang ke , yang nak mampos sgt ke .. haa sume leh registerr kk ,, spe x register aku sepak kao laju laju , haa tawuu takot :P jum lah join yer .. sayangg korng muahcxx ! weeee


p/s:btw , facebook terpakse deactive sebentar kerana sebab sebab tertentu *seboklah kao nk tawu sebab ape !


sepasang sepatu

tengah duduk rilex2 tetibe teringat sebuah cerita sepasang sepatu(kasut) , yang di ceritakan oleh seorang Pakcik aku dari Medan,Indonesia , Pakjo .. dulu Pakjo selalu datang rumah aku , tydo umah aku dan yang paling aku rindu ! pecal yg dy buat urm sedap he3 .. aku suke buat sjak , macam2 cerite aku buat mase form 2 dulu , Pakjo yang tertarik dengan sajak aku , terus ceritekan kisah yg sgt memberi pengajaran pada semua ! 

ade seorang perempuan miskin , anak tunggal yang selalu tidak bersyukur atas kurniaaNya .. ibunya yang bersusah payah mencari duit untuk membelikan sepatunya, tetapi masih tidak bersyukur .. syawal hampir tiba , tapi perempuan miskin itu masih tidak mahu membantu ibunya membuat persiapan , kerana marah dengan ibunya yang memebelikan sepatu murah untuknya ..  lalu keluar dari rumah .. dan pergi ke sebuah tasek , .. tiba tiba terdengar suara yang sangat merdu dari sebuah rumah .. perempun miskin itu tercari2 dan terjumpa sebuah rumah yang sangat besar lalu masuk tanpa izin , dan melihat seorang perempuan sedang duduk sambil menyanyi lalu perempuan miskin itu menegur , 'wahai perempuan kaya , suaramu begitu merdu , boleh mengubati hatiku yang sedang gundah' perempuan kaya itu terkejut lalu mempelawa perempuan miskin itu masuk 'inilah rutin harianku , kerana aku tidak bisa membuat apa2 , oh ya kamu berkata hatimu sedang gundah , apa yang membuat kamu begitu sedih' perempuan miskin itu menghampirinya lalu berkata , ' aku sedih marah sekali sama ibuku , janjinya mahu membeli sepatu yang mahal untuku , tapi lihat ,a ku hanya mendapat sepatu yang murah sahaja , alasanya ialah penat berkerja dibulan ramadhan ini' perempuan kaya itu tersenyum lalu berkata 'oh begitu , terus terang aku , kata , kamu lebih beruntung dari aku' perempuan itu bingung lalu bertanya ' mengapa kamu berkata begitu' perempuan kaya itu menjawab ' kerana kamu masih bisa memakai sepatu sedangkan aku tidak pernah punya sepatu ' perempuan miskin itu ketawa sambil menjawab 'ahh kamu ni , takkan sampai begitu , rumah besar , takkan ngak punya sepatu ? bah kan kamu bisa memiliki sepatu yang lebih lebih lebih dan lebih mahal dariku' perempuan kaya itu senyum dan mengangkat sedikit kainnya lalu berkata ' ia kamu benar , aku mahu memiliki sepatu yang mahal , aku bisa kok ! tapi lihat , aku ngak punya kaki , aku dilahirkan begini , oleh itu sejak kecil aku ngak pernah bisa merasai memakai sepatu bahkan memiliki sepatu , kerna itu aku kata kamu lebih beruntung dariku ,' perempuan miskin itu terkejut lalu bangkit , dan berkata ' sungguh aku tak percaya , sungguh aku menyesal sekali ' sambil menangis perempuan miskin itu menutupi mukanya kerana terlalu menyesal dengan ibunya , perempuan kaya itu masih tersenyum dengan tenang dan menjawab ' kadang2 Allah SWT ngak berikan kite 100% kesempurnaan , kerna itulah Allah Maha Adil , percayalah ibumu sayang sekali sama kamu cuma dy tidak bertenaga untuk membuktikanya , pergilah meminta maaf padanya sebelum akmu terlambat Salam buat ibumu , pergilah ..' perempuan miskin itu berlari pulang ke rumah , sesampai dirumah lalu perempuan itu memeluk ibunya mencium kedua tangan ibunya dan berkata 'ibu maafkan aku , janji aku , akan terima semua pemberianmu yang sangat bernilai , maafkan ku ibu' ibunya tersenyum dan menangis lalu berkata 'ibu maafkan kamu nak , tanpa sedikit rasa marah , ibu ikhlas nak , ibu tersangat menyayangimu nak '...


so , pengajaran yang aku dpaat dari cerita PakCik aku ni , adelah ,

  1. terimalah pemberianNya kerana Dia tidak akan pernah men sia siakan hidup hambaNya
  2. ibu lebih bernilai dari apa yang kamu miliki di dunia :)

sehelai selendang dan sebuah Yaasin untukmu !

ini adalah hadiah yang aku siapkan untuk sahabat sampai mati aku nurul ashikin azaruddin , semoga die suke dengan sehelai selendang dan sebuah Yaasin untuk die , selendang tu ade lah selendang kesayangan aku yang aku hadiah tuk die dan Yaasin tu aku harap die bacekan untuk aku bile aku dah tak ade nanti :(

suhana dan shikin

2003 .
ade budak tuh , datang dari KL ..
pindah ke sekolah kebangsaan indera mahkota ..
berkenalan dengan sorang lagi budak yg cute3 he3 ..
memang asalnya kuantan

bermain same2 , budak tuh selalu datang rumah budak ni
budak ni ingat lagi dressup dye ,
pakai tudung bulat2 .. 
naik basiklah kaler ungu ..

dalam kelas 4 putra selalu aje main ,
main ape ? main nama negeri , hak3
cikgu Fazlina selalu marah ,
tapi buat derkk jee 

2004-2005
budak ni pindah 
tinggal budak tu sorang sorang ,
kesian :( bukn niat budak ni nk pindah
tp budak ni trpkse ikut adik dy pegi ke SKIMU

2006
di SMKTPPTM
mase tu orientasi , budak tuh jumpe budak ni
ew ew , bahagienye ade dalam 2 tahun x jmpe
rumah dekat tp budak tuh jahat xnak datang

mule mule budak ni masuk kelas 1 jujur
budak tuh 1 usaha
tapi kene turun kelas :(
budak ni masuk 1 jujur , budak tuh masuk 1 tekun tp ttp baik

2007
eh eh dapat kelas same lah !
duduk sebelah ! wow , bahagianye budak ni
slalu study same , ha3
main pom maseh same2

arituh budak tuh tak datang ,
budak ni pom balik sebab bosan budak tuh tak datang 
Cikgu Sejarah pom pelik , knp budak ni balik , ha3
kelakarkan memnag bnyak kenangan

2008
semakin hari budak ni semakin sayang kat budak tuh
maseh dikelas yang same , berjalan , ketawe menanges bersame
budak ni suke cerite rahsie kat budak tuh
bg budak ni , budak tuh lebih dr seorang kakak

budak ni ta tahu mcm mne nak luahkan perasaan
bukan perasaan cinta nanti orang engat lesbian
tapi perasaan sayang yang teramat ,
mungkin dalam kertas ni dpt lah budak ni luahkan segala2nya

budak ni dengan budak tuh pergi melancong
kat mana , kat Melaka , mmg best la
budak ni pom da anggap family budak tuh
macam family budak ni sendiri

2009
budak ni maseh berkawan dengan budak tuh
tapi budak ni tak pernah luahkan rasa sayang dekat budak tuh
tak tahu macammane nak luahkan
kalau dengan boyfriend senang je kan

susah dengan senang , budak ni dan budak tuh lalui bersame
gelak same2 ha3 klakar kan
menanges pom same2 
budak tuh ade bile susah dan senang

budak ni ade boyfriend ,
rumah budak tuh jadi mangse dating
tp boyfriend tinggalkan budak ni
budak ni sedih sangat

budak ni betul2 kecewe , menanges dan mcm2
tapi bile budak ni menanges ,
budak tuh datang sapu habes airmata
senyuman budak ni kembali ,

itu yang buat budak ni sayang sangat 
sangat dekat budak tuh
tapi budak ni masih tak dapat luahkan segalanya
sebab budak ni ego sangat kot

2010 
macam2 terjadi kat tahun ni
macam2 berlaku dalam hidup budak ni
tapi budak ni tetap kuat dan bangun
semuanya kerana budak tuh

budak tuh sentiasa ade dengan budak ni
walau ade yang mengata , mengutuk budak ni
budak tuh tetap bela budak ni
tp budak ni maseh belum dapat luahkan segalanya

2011
budak tuh dah pergi jauh ke Negeri Sembilan
sedihnya , tapi takpe demi untuk mencapai cita2 menjadi chef
budak ni kat sini slalu doakan budak tuh berjaya
biar budak tuh sentiase senyum akn datang xde lahs edih2

tapikan bile budak tuh jauh
budak ni rindu sangat
pernah budak ni menanges sebab terlalu rindukan budaktuh
tapi budak ni tahan .. sebab budak tuh pergi kejar cita2 kan

budak ni selalu mesej budak tuh
cakap rindu sangat
tapi tak pernah luahkan ape yang seberna
Ya Allah dh bape tahun dah ni

Hari ni , mungkin segalanya akan terbongkar ,
tak kire budak ni nak bgtahu jugak budak tuh
walaw apepom terjadi
budak ni tanggung

untuk budak tuh
Nurul Ashikin Azarudin.
saya budak ni
NorSuhana Sulaiman

nak bagi tahu ,
nak lafazkan
nak luahkan
satu bende yang tak pernah saye luahkan

aku sayang kau lebih dari seorang kakak
Terima kasih ade dengan aku selama ni
susah senang muke kao tetap ade
aku sayang kao sangat sangat sumpah !

kalu umur aku tak panjang ,
satu je aku nak ko ingat
jangan menangis
jangan risau

sebab aku tak pernah bawak kenangan kite pergi sekali
masih tetap ada kat sini
bersame dengn ko
menemani kao

kalau aku pergi dulu
aku nak ko ingat
aku nak ko jadi chef suatu hari nanti
bile dh berjaya jgn lupe aku

aku tahu aku tak pernah luahkan ,
tapi hari ni aku luahkan
yang aku tersangat sayang kao
tp maaflah aku hanye mampu luahkan dalm blog je

ko ingatlah aku yang terakhir
susah ke senang ke
aku tetap ade dengan kao
tapi maaf , aku tak tahu macam mane nak balas jasa kao yang terlalu baik nan aku

kite tak pernah berkawan ,
tapi kite berkeluarga
aku sayang kao sangat
sambil nanges aku type

shikin
besoW
barney
moon
shikon

I MISS U SO MUCH !



doa untuk sahabatku

DOA UNTUK SAHABATKU…
Ya Allah
panjangkanlah umur sahabatku Kurniakanlah
kesihatan yang baik padanya,terangi hatinya
dengan nur pancaran iman.Tetapkanlah hatinya,
perluaskanlahrezekinya, dekatknlah hatinya
kepada kebaikan,jauhkanlah hatinya pada kejahatan,
tunaikanlah hajatnya baik hajat dalam agama,dunia
dan akhirat
Ya Muhaimin
jika dia jatuh hati izinkanlah dia menyentuh hati
seseorang yang hatinya
tertaut padaMu agar tidak terjatuh dia dalam jurang
cinta nafsu?Jagalah hatinya agar tidak berpaling
daripadamelabuhkan hatinya pada hatiMu.jika dia
rindu,rindukanlah dia
pada seseorang yang merindui syahid di jalanMu
Ya Allah
Jangan biarkan sahabatku tertatih dan terjatuh
dalam perjalanan panjang menyeru manusia kejalanMu
jika kau halalkan aku merindui sahabatku,janganlah
aku melampaui batas sehingga melupakan daku pada
cinta hakiki,rindu abadi dan kasih sejati hanya
untukMu
Ya Allah…
kurniakanlah sahabatku kesenangan,ketenangan,
kecemerlangan hidup di dunia akhirat kelak..

Ragam di Hospital !

aishh .. hari ni bawu balek dr hospital , boley dikatakan macam2 terjadi disini , doa aku untuk semua pesakit ,
semoga Allah memberikan kesembuhan , dan bagi yang menemui ajal semoga rohnya ducucuri rahmat , Amin .. R.I.P 

antare yang sempat aku snap , keadaan di hospital  adelah
ni ambek curi2 jerk , tawu nurse nanti mampos aku kang dy engat ak nak sabotaj plak :P
Alhamdulilah , ade pesakit yang sembuh lagi segar bugar ... tp mengape mereka msaih disini yerk .. ntah la ... yang penting dyeowg sehat
ni antare seorang pakcik dr balok yg sempat ak temuduga *ceyh cam reporter la plak ! kate pakcik ni , dy menghidap penyakit jantung .. hurm semoga cepat sembuh . aminnn ..

so pade yang luar sane .. ape yang penting adelah menjaga kesehatan .. inshaAllah dengan kesehatan hidup kite lebih aman .. nak2 lagi bagi yang mude2 tu ... nnt daa tue jgn nyesall yerkk .. tp walawapepom .. penyakit itu penghapus dosa .. subhanaAllah ..

Ya ALLAHH ! beliau sangat menarik ! Nikon D3100

AGAK AGAK LAH KAN , SAPE YANG BERANI HADIAHKAN AKU BENDE NI ? HAHAHAHAHAHHAHHAHAHAHAH !
jawab jawab :| 
 

shaun the sheep

satu leteran akan terdengar esok pagi kerana terlupe mengejutkan mak aku yang tidur dengan lenanye ! aku terlupe kerana ingin mengejut beliau untuk bangun menyaksikan cerita kartun kegemaran beliau yang dilayan setiap hari pada jam 12.33am hingga 1.03am setiap hari hanya di disney channel 615
bersediakah aku untuk mendengarnya ? :|

ketawa lah anda ! AAHHAHAHAH

WASHINGTON : Ketawa bukan hanya berfungsi sebagai penawar kesakitan tetapi turut berkesan mengurangkan berat badan kerana ia berupaya membakar sehingga 2.2 kilogram lemak setahun, kata saintis.
Sementara ketawa bersungguh-sungguh menggunakan tenaga sama untuk berjalan lebih 0.8 kilometer.
Ia didapati satu rangsangan menyebabkan banyak otot bergerak dan turut membantu jantung berdegup lebih laju.
Dr Maciej Buchowski, dari Universiti Vanderbilt di Nashville, Tennessee, berkata: “Peserta dalam kajian kami mengeluarkan 10 hingga 20 peratus lebih tinggi tenaga ketika sesi ketawa berbanding waktu rehat.”
Katanya, ketawa kecil 15 minit sehari dapat mengurangkan berat badan lebih dua kilo setahun.
Walaupun ketawa diketahui baik untuk jantung dan sistem imunisasi, ini adalah kajian pertama menyatakan faedahnya dalam usaha mengurangkan berat badan.
Penyelidik mengukur bilangan kalori yang dihapuskan oleh 45 peserta berusia antara 18 dan 34 tahun ketika mereka menonton program televisyen berbeza, termasuk program biasa dan komedi.
Hasilnya, yang disiarkan dalam International Journal of Obesity, menunjukkan peningkatan ketara penggunaan tenaga apabila rancangan komedi ditayangkan. – Agensi

semua WAJIB hadir untuk temuduga

terdapat di salah sebuah restorenn di kuantan :)



tawuu ah restoorentt thailand ,tp jangan la sampaiii eje pom ta retii ngee :p

omg ! LELAKI tercantik didunia !

korang percaya tak yang semua neyh adelah LELAKI ! 






*kenape dyeowg lagi cun dr aku yang sememangnye perempuan ='=